Herinneringen blijven

Asbestemming kiezen

In de afgelopen jaren zijn er zeer veel mogelijkheden ontstaan rondom gedenken en asbestemmingen. Kiest u voor een langdurige herinnering in een urnenmuur, een mooi sieraad of denkt u aan verstrooiing?  In de gesprekken die wij hebben met nabestaanden om de crematie te bespreken blijkt vaak dat een keuze voor de asbestemming lastig is. Gelukkig hoeft deze keuze ook niet direct gemaakt te worden.

Neem de tijd, er is geen haast

De as wordt op het crematorium, wettelijk verplicht, nog 30 dagen bewaard alvorens deze mag worden vrijgegeven in een zogenaamde asbus. Het is onze ervaring dat een half jaar voor de meeste mensen afdoende is om een weloverwogen besluit te nemen wat zij het liefste willen dat er met de as van hun dierbare gebeurt.

Estia Uitvaarten, asbestemming urnenpiramide

Tolad wandelstok asverstrooien - Estia Uitvaarten

Soorten asbestemmingen

Er zijn heel veel mogelijkheden in asbestemmingen, die eigenlijk in 4 hoofdbestemmingen te verdelen zijn.
De as:

  • verstrooien (eventueel op een zelfgekozen plek);
  • begraven of bijzetten;
  • bewaren in een urn (of een gedeelte daarvan) ;
  • en de vele andere bestemmingsmogelijkheden.

U bent ook niet verplicht om u tot 1 asbestemming te beperken. Zo kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen een gedeelte van de as te bewaren in een sieraad en het overgebleven gedeelte te verstrooien of te begraven. Maar u kunt de as ook verdelen in meerdere urnen zodat alle kinderen een gedeelte mee naar huis kunnen nemen of er een eigen bestemming aan kunnen geven.

Estia Uitvaarten neemt graag met u de mogelijkheden omtrent asbestemmingen met u door.

De as verstrooien

Verstrooien van as kan op een van de strooivelden bij het crematorium. Dit kan in aanwezigheid van familie en vrienden, maar het is ook mogelijk om het verstrooien door het crematorium te laten verzorgen, zonder uw aanwezigheid. Op verzoek krijgt u hier na afloop bericht over.

Het op een zelfgekozen plek verstrooien van de as is natuurlijk ook mogelijk. Ook dan zijn we u graag behulpzaam. Verstrooien van as op een geliefde plek moet in elk geval zijn afgestemd met de eigenaar van de grond. Wij kunnen ook bemiddelen bij het laten verstrooien van as in de Noordzee vanuit een vliegtuig of vanaf een boot. Natuurlijk beantwoorden wij ook graag al uw vragen over het verstrooien van as op plaatsen buiten het crematorium en adviseren u graag over de beste aanpak. Neem hiervoor contact met ons op.

Zo bestaat er ook een wandelstok die gevuld kan worden met de as van een dierbare. Bij elke stap die ermee wordt gezet kan er een kleine hoeveelheid as aan de onderkant van de staf worden losgelaten. Dit maakt het dus mogelijk om tijdens een wandeling geleidelijk as te verstrooien. Op deze manier gebeurt dat subtiel, waardig en is het veilig voor alle weersomstandigheden. Estia Uitvaarten heeft zo’n wandelstaf om aan u te tonen. Mocht u interesse hierin hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Estia Uitvaarten - de Tolad wandelstaf

Estia UItvaarten -As verstrooien

De as begraven of bijzetten

Veel nabestaanden hebben behoefte aan een plek waar zij hun dierbare in alle rust kunnen gedenken. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. De asbus mag in Nederland begraven worden in speciale urnengraven, maar ook in een bestaand familie)graf. Daarnaast bieden veel begraafplaatsen de mogelijkheid om de asbus in een columbarium te plaatsen, ook wel een urnenmuur genoemd. De mogelijkheden hiervoor zijn divers en per begraafplaats verschillend.

Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden op de verschillende locaties.

De as bewaren in een urn

Wordt ervoor gekozen om de as van een dierbare mee naar huis te nemen dan kan dat in de standaard metalen asbus die u meekrijgt van het crematorium, maar ook in een sierurn. Het crematorium kan de as desgewenst thuisbezorgen.

Andere asbestemmingen

Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er nog diverse andere mogelijkheden voor de asbestemming.