De duurzame uitvaart

De duurzame uitvaart

Zorgzaamheid stopt niet bij de zorg voor de overledene en zijn of haar omgeving. Er hoort daarbij ook dat we zorgvuldig omgaan met de wereld waarin we leven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even belastend zijn voor het milieu. Wel is het gebruik van het materiaal van de omhulling van invloed. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gebruikte lak en lijm en de houtsoort die verwerkt is. De duurzame uitvaart biedt vele mogelijkheden.

Er zijn steeds meer ecologische en fair trade producten voor een duurzame uitvaart op de markt. Fair trade kisten, condoleanceboeken en rouwkaarten met FSC keurmerk. Denk ook aan duurzaam geteelde bloemen en opbaarplanken met wades van natuurlijke materialen zijn enkele voorbeelden hiervan.

Natuurlijk opbaren

De gedachte achter natuurlijk opbaren is dat we het lichaam van een overledene opbaren in een ruimte waar geleidelijk het contact tussen lichaam, geest en ziel wordt verbroken. Rust, ruimte en een goede omhulling zijn belangrijke voorwaarden bij een duurzame uitvaart. Natuurlijk opbaren is vaak een bewuste keuze van mensen. Zij  schrikken niet van veranderingen aan een lichaam van een dierbare. Ze willen het loslatingsproces van de ziel van dichtbij mee maken. Bloemen worden bij natuurlijk opbaren niet in vazen geschikt maar neergelegd bij de overledene zodat ze mee verwelken met het lichaam.

Natuurbegraafplaatsen

Bij het begraven op een natuurbegraafplaats staat de vergankelijkheid centraal. De natuur wordt op zijn beloop gelaten. U vindt er dus geen aangelegde paden met rijen graven en grafstenen. De graven worden gemarkeerd door bijvoorbeeld een boom, zwerfkei of een kunstwerk van natuurlijke materialen.

Het graf is onderdeel van de natuur en dat is wat het zo bijzonder maakt. U kunt bij leven al een plekje reserveren op een natuurbegraafplaats. Natuurbegraafplaatsen vindt u inmiddels op steeds meer plaatsen in Nederland waaronder Natuurbegraafplaats Heidepol en Natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem.

Estia Uitvaarten adviseert u graag over de mogelijkheden bij een duurzame uitvaart.

Estia Uitvaarten duurzame uitvaart