Aandacht en tijd na afscheid

De laatste verzorging

De laatste verzorging, het is een dierbaar moment. In alle rust wassen, aankleden en eventueel sieraden om doen bij uw overleden dierbare. U mag dit zelf doen, het aan ons overlaten of we kunnen het samen doen. Het zelf doen of samen verzorgen van uw dierbare kan een steun zijn in het rouwproces; het kan u helpen bij het afscheid nemen. Het wordt door velen ervaren als een daadwerkelijk eerbetoon.

Het is belangrijk om te weten dat u altijd zelf mag bepalen door wie u de laatste verzorging wilt laten doen, ook in een zorginstelling of in een ziekenhuis. De huisarts moet wel eerst zijn geweest.

Wanneer het overlijden plaatsvind in een ziekenhuis, verzorgingshuis, verpleeghuis of hospice en u wilt bij de laatste verzorging betrokken worden, maak dan uw wensen kenbaar aan het verplegend personeel.

Kleding

De nabestaanden kiezen zelf de kleren uit die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt. Het kan ook zo zijn dat uw dierbare bij leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen en sieraden. Vlak voor de uitvaart kunnen sieraden, indien gewenst, weer teruggegeven worden aan de naasten.