De duurzame uitvaart

Zorgzaamheid stopt niet bij de zorg voor de overledene en zijn of haar omgeving. Er hoort daarbij ook dat we zorgvuldig omgaan met de wereld waarin we leven. Een duurzame uitvaart hoort hier ook bij.

Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even belastend zijn voor het milieu. Wel is het gebruik van het materiaal van de omhulling van invloed. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gebruikte lak en lijm en de houtsoort die verwerkt is. Er komen steeds meer ecologische en fair trade producten voor een duurzame uitvaart op de markt. De duurzame uitvaart biedt vele mogelijkheden.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart - duurzame uitvaart

De kist

Er zijn Fair trade kisten van puur hout bekleed met natuurlijke materialen en opbaarplanken met wades van natuurlijke materialen.

Het opbaren

De gedachte achter natuurlijk opbaren is dat het lichaam van een overledene wordt opgebaard in een ruimte waar geleidelijk het contact tussen lichaam, geest en ziel wordt verbroken.

Rust, ruimte en een goede omhulling zijn belangrijke voorwaarden bij een duurzame uitvaart.

Natuurlijk opbaren is vaak een bewuste keuze. Zij schrikken niet van veranderingen aan een lichaam van een overleden dierbare. Ze willen het loslatingsproces van de ziel van dichtbij mee maken. Bloemen worden bij natuurlijk opbaren niet in vazen geschikt maar neergelegd bij de overledene zodat ze mee verwelken met het lichaam. De overledene draagt bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, zijde, wol.

De locatie

Voor een klein gezelschap kunt u er voor kiezen om deze thuis te houden. Bij een thuisopbaring komt uw bezoek ook aan huis. Hou de afscheidsplechtigheid in de buurt waar uw overleden dierbare wordt begraven, bijvoorbeeld op loopafstand. Dat scheelt veel vervoer naar verschillende locaties. Zo bespaart u energie en belast u het milieu minder.

De condoleance

Tijdens de condoleance kunnen er biologische koffie, soep, broodjes en sappen geserveerd worden.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart duurzaam

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart duurzaam bakfiets

Het vervoer

Alternatieven voor de traditionele rouwstoet zijn er zeker. Ga met de (bak)fiets of loop met de loopkoets.
Moet er toch een bepaalde afstand overbrugt worden neem dan de uitvaartbus, waar de overledene samen met een kleine groep naasten in vervoerd kunnen worden.
Er zijn inmiddels ook elektrische rouwauto’s.

De bloemen

Denk ook aan duurzaam geteelde bloemen. U kunt kiezen voor bloemen uit eigen tuin.
Afhankelijk van het seizoen zijn er ook biologische bloemen verkrijgbaar bij een aantal bloemisten.
In plaats van bloemen kan er ook een donatie voor een goed doel worden gevraagd.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart duurzaam bloemen

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart duurzaam FSC drukwerk

Het rouwdrukwerk

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor het digitaal versturen van (een deel van) de rouwkaarten. Dat is een keuze die minder impact heeft op het milieu dan de papieren kaart. Wanneer u wel kiest voor een papieren rouwkaart, zijn er verschillende duurzame opties. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van 100% gerecycled papier, ongebleekt papier en een lichte papiersoort. Condoleance boeken en rouwkaarten zijn er met FSC keurmerk.

Natuurbegraafplaatsen

Bij het begraven op een natuurbegraafplaats staat de vergankelijkheid centraal. De natuur wordt op zijn beloop gelaten. U vindt er dus geen aangelegde paden met rijen graven en grafstenen. Soms mogen de graven worden gemarkeerd door bijvoorbeeld een boom, zwerfkei of een kunstwerk van natuurlijke materialen. Soms is er geen grafmarkering, vergaat de boomschijf met naam.

Het graf is onderdeel van de natuur en dat is wat het zo bijzonder maakt. U kunt bij leven al een plekje reserveren op een natuurbegraafplaats. Natuurbegraafplaatsen vindt u inmiddels op steeds meer plaatsen in Nederland waaronder Natuurbegraafplaats Heidepol en Natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem.

Natuurbegraafplaats Koningsakker Klaproos - Estia Uitvaarten

Het allerbelangrijkste is dat u keuzes maakt waar u zich thuis bij voelt.

Duurzaamheid zit hem vooral in zoveel mogelijk werken met lokale producten en diensten. Dus alles waarvoor zo min mogelijk vervoer nodig is. Bewust omgaan met onze leefwereld om ook ons nageslacht een goed verblijf op de aarde te gunnen is een mooi uitgangspunt.

Estia uitvaarten denkt graag met u mee als u kiest voor een duurzame uitvaart.