Herinneringen blijven

Grafmonument of gedenksteen

Kiest u voor een grafmonument of een gedenksteen? Grafmonumenten en gedenkstenen zijn stenen ter herinnering aan een overleden dierbare, een gedenkteken van blijvende waarde. De laatste rustplaats van uw overleden dierbare wilt u graag passend vormgeven. U heeft keus uit honderden soorten gedenkstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Dankzij die ruime keus kunt u precies die gedenksteen kiezen die past bij uw dierbare. Begraafplaatsen hebben hun eigen voorschriften en bepalingen in wat ze wel en niet toestaan. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen? Neem dan contact op met ons.

Estia Uitvaarten, grafmonument

Een gedenksteen uitzoeken

Vooral als u zich er nog niet eerder in hebt verdiept, kan het moeilijk zijn om een gedenksteen te vinden dat u goed vindt passen bij de overledene. Gelukkig hoeft u zich niet te haasten, er is na de uitvaart alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Een grafmonument kan namelijk niet direct worden geplaatst; de grond moet, bij een begrafenis, eerst ‘inklinken’ om verzakking te voorkomen. Dit geeft u de tijd, vaak zelfs meer dan een jaar, om na te denken over materiaal, vorm en tekst.

Estia Uitvaarten - Grafmonument en gedenksteen

Materiaal voor een gedenksteen

Er is een ruime keuze in materialen, zoals:

  • Natuursteen; bv. graniet, kwartsiet en marmer;
  • Hout
  • RVS
  • Glas
  • Brons
  • Ook een combinatie van materialen is mogelijk.

Bijzondere gedenkstenen

Wilt u een grafzerk, staande steen of een combinatie van beide? Een grafzerk is een grote plaat die over het graf ligt. Ook deze eenvoudige vorm kunt u heel persoonlijk maken, bijvoorbeeld door materialen te combineren. Als staande steen kunt u ook kiezen voor een zwerfkei of ruwe grafsteen.

Tijdelijk grafmonument of gedenksteen

Juist in het eerste jaar na het overlijden, als er nog geen grafmonument is geplaatst, wordt het graf het vaakst bezocht. Veel mensen ervaren het als onprettig dat het graf er de eerste tijd onpersoonlijk uitziet. U kunt dit oplossen door voor een naamsteen als tijdelijk grafmonument te kiezen. Zo’n naamsteen hoeft niet duur te zijn en is in sommige gevallen zelfs gratis. Het is ook gemakkelijk zelf te plaatsen.

Estia Uitvaarten helpt u graag bij de keuze voor een grafmonument of gedenksteen.

Estia Uitvaarten - Grafmonument en gedenksteen