Geeft rust en troost

Kennismakingsgesprek / voorgesprek

Een gesprek over uw eigen uitvaart betekent een gesprek over uw leven; de betekenis die u heeft in en geeft aan dit leven, dat wat u nalaat en dat wat werkelijk van waarde is. Midden in het leven of in aanloop naar een overlijden kunt u nadenken over uw uitvaart. Samen bespreken we, vrijblijvend en kosteloos, in een kennismakingsgesprek uw wensen. Er is veel mogelijk, niets is vastomlijnd.

Vaak komt een uitvaartbegeleider pas in beeld wanneer een overlijden heeft plaatsgevonden. Soms ook al voor die tijd. Weet u hoe u uw uitvaart zou willen invullen? Cremeren of begraven? Nalaten aan de wetenschap? En wat voor invulling wenst u daarbij? Heeft u net als veel mensen wel een idee maar weten uw nabestaanden dat nog niet?

Het kan rust geven en zo troost bieden wanneer uw wensen zijn uitgesproken. Het kan nabestaanden ook troost bieden wanneer zij weten dat zij de laatste wens van hun dierbare kunnen vervullen. Niet alles hoeft tot in details vastgelegd te worden.

Het is voor nabestaanden vooral fijn om te weten wat er voor u werkelijk toe doet, zodat zij daarvoor zorg kunnen dragen. Het is verstandig om uw naasten te laten weten waar zij uw wensen kunnen vinden. U kunt dit gesprek ook in het bijzijn van uw naasten voeren.

Praktische zaken op orde

De eerste dagen na een overlijden zijn zwaar voor de nabestaanden. Het helpt als zij weten wat u wel en niet wilt. En als u alles zo goed mogelijk geregeld hebt. Als u overlijdt, is het voor uw nabestaanden prettig als u een aantal praktische zaken goed op orde hebt. Denk aan:

Estia Uitvaarten, praktische zaken geregeld

  • Een adressenlijst;
  • Een codicil of testament;
  • Een donorcodicil (dat is een document waarop staat of iemand bereid is om organen of weefsels af te staan na zijn overlijden);
  • Informatie over uw uitvaartverzekering, onder andere het polisnummer;
  • De vindplaats van belangrijke papieren als identiteitsgegevens en een trouwboekje;
  • Welke sociale media-accounts hebt u en hoe kunnen die worden afgesloten;
  • Wat zijn uw uitvaartwensen?

Uitvaartwensen vastleggen

Naast deze praktische zaken kunt u ook uw wensen voor de uitvaart vastleggen. Er kan eerst een kennismakingsgesprek plaatsvinden met aanvullende gesprekken. Wilt u worden begraven of gecremeerd? Wie heeft u graag als spreker op uw uitvaart? Wat voor kist, muziek en bloemen wenst u? En welke uitvaartonderneming?

U kunt uw wensen vastleggen in het boekje ‘Mijn uitvaartwensen’. Dit boekje kunt u hier downloaden of kosteloos aanvragen bij Estia Uitvaarten. Of neem contact met mij op voor een, kosteloos en vrijblijvend, persoonlijk gesprek.

Estia Uitvaarten, wensen vastleggen