Voor altijd in het hart

Kinderen en uitvaart

Kinderen en de dood. Een grotere tegenstelling lijkt er niet te bestaan. Bij kinderen hoort juist leven! Maar ook een kind wordt hiermee geconfronteerd, beleeft op een eigen manier het afscheid en zoekt een eigen werkelijkheid met sterren, vleugels en de wereld ‘achter de regenboog’. Samen met u wil ik zoeken naar verhalen, rituelen en gebruiken.

Estia uitvaarten - kinderen betrekken bij een uitvaart (2)

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Mag ik kijken als mijn oma in de kist wordt gelegd en wie doet dan het deksel erop? Wat gebeurt er met mijn opa als hij in het crematorium is? Kinderen reageren op hun eigen manier, als iemand in hun naaste omgeving overlijdt. Het uiten van gevoelens en verdriet kan lastig voor ze zijn. Het ene kind trekt zich terug, de ander wordt aanhankelijk, de volgende is gewoon aan het spelen. Kinderen de mogelijkheid geven zich te uiten is belangrijk, hun vragen te beantwoorden en ze te betrekken bij de voorbereiding van de uitvaart en de uitvaart zelf.

->Lees hier verder

Afscheid van een kind

Niets is zo onnatuurlijk in het leven als afscheid nemen van een kind. Er is onuitspreekbaar groot verdriet, er zijn ruw verstoorde dromen. Hoe nu verder?

Ik zal naast u staan, niet omdat ik het leven kan verzachten. Wel om mee te werken aan een afscheid waar leven en liefde gevoeld mag worden en waarin het gemis vorm kan krijgen in de dagen rond de uitvaart.

->Lees verder

Estia Uitvaarten, kinderen en uitvaart, de watermethode

De Watermethode

De watermethode, ook wel wateropbaring genoemd, is een mooie manier van opbaren. Eigenlijk heel logisch en natuurlijk bij te vroeg geborenen, levenloos geboren kinderen en voor kinderen die vlak na de geboorte zijn overleden.

Het verlies van een kindje, soms al in de buik overleden, brengt veel verdriet. Maar soms is dat ook het moment dat ouders voor het eerst ouders worden. Naast het regelen van de uitvaart heb ik daar ook aandacht voor. De watermethode is een uitstekende begeleidingsmethode om ouders tegelijkertijd kennis te laten maken én afscheid te laten nemen van hun kindje. Het kindje welkom te heten, te leren kennen en samen herinneringen te maken. Met de dierbare herinneringen van slechts één week moeten ouders het een heel leven doen.

-> Lees verder

Links

Stichting achter de regenboog
Website voor kinderen die te maken hebben met verliesverwerking.

Lieve Engeltjes
Een ontmoetingsplek voor ouders die een kind hebben verloren.

Stichting make a memory
Deze stichting maakt kosteloos foto’s voor familie van baby’s en kinderen die gaan overlijden of overleden zijn.