Kist, wade of mand

Kist, wade of mand

Het is al lang niet meer verplicht om een overledene in een kist te begraven of te cremeren. Het lichaam  bijvoorbeeld in doeken wikkelen mag ook, of in een mand. Zolang het lichaam maar praktisch en hygiënisch vervoerd kan worden en het moet afgedekt zijn tijdens begrafenis of crematie. Het kiezen van een kist, baar, wade of mand is dikwijls confronterend en veelal een emotionele keuze.

Uitvaartkist

Dit is nog steeds de bekendste en populairste optie. De keuze is tegenwoordig enorm. Er zijn uitvaartkisten van massief hout, fineer, structuurfolie, spaanplaat, multiplex, pitriet of karton. Een kist kan ook zelf ontworpen en gemaakt worden.

De groene uitvaartkist

Er zijn vele soorten duurzame uitvaartkisten of manden. Wanneer u een milieuvriendelijke uitvaartkist gebruikt, kunt u het beste kiezen voor een binnenlandse houtsoort, zoals populier en wilg.  De bekleding is van natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel of linnen.

Estia Uitvaarten - wade

Wade

Door een wijziging in de wet in 1991 hoeft een overledene in Nederland niet in een kist begraven of gecremeerd te worden maar mag dat ook in een wade samen met een opbaarplank zijn. Later is ook besloten dat een wade van een natuurlijke materiaal gemaakt moet worden zoals katoen, linnen, hennep, wol of zijde.

Een wade is een rechthoekige doek waar de overledene ingewikkeld wordt. Dat kan overigens ook in een kist of op een opbaarplank. Er zijn tegenwoordig heel mooie wades.

Een wade is niet perse goedkoper dan een kist overigens, stof kan ook duur zijn. Een wade men ook zelf maken, bijvoorbeeld van een mooi dekbedovertrek of een mooie lap stof van de markt. Zelf iets maken, heeft wel iets heel moois en intiems. Een wade is letterlijk en figuurlijk minder ‘hard’ dan een kist, maar het lichaam moet uit praktische overwegingen wel op een vlakke ondergrond liggen. Daarvoor kan een opbaarplank een oplossing zijn. Hou er ook rekening mee dat niet alle crematoria zomaar een wade en plank accepteren.

Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is die van een de overledene die in warme zachte deken omwikkeld is. Om de overledene te zien hoeft men niet over een de rand heen te kijken zoals wel bij een kist moet. Om die reden zijn er minder barrières om afscheid te nemen van de overledene als deze in een wade ligt in plaats van in een kist. Ook het sluiten van een wade is een zacht natuurlijke handeling alsof  de overledene wordt toedekt met een warme zachte deken.

Het gebruik van en wade is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren. Het lichaam ligt enkel op een opbaarplank, gemaakt van bijvoorbeeld planken of hazelaar takken, stevig genoeg om het lichaam te dragen.

Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op of kijk op www.uitvaartwade.nl

Uitvaartmand

Eigenlijk is dit ook een soort kist, maar dan van gevlochten materiaal, zoals van riet of twijgen. Een mand heeft een natuurlijke uitstraling en veel aanbieders maken er dan ook een soort eco-product van.

Estia Uitvaarten - mand

Estia Uitvaarten - Opbaarplaak, draagbaar

Opbaarplank, draagbaar

Het woord zegt het eigenlijk al. Een opbaarplank is een min of meer platte plank met een opstaande rand en handgrepen die ervoor zorgen dat hij gedragen kan worden. Een draagbaar kan veel vele soorten materiaal gemaakt zijn en is er daarom in vele vormen. Sommige mensen vinden het fijn om hun geliefde niet in een uitvaartkist te hoeven zien liggen. Wel moet men met het crematorium overleggen of zij een overledene op een opbaarplank / draagbaar cremeren.

Als iemand zonder kist begraven of gecremeerd gaat worden, is een opbaarplank noodzakelijk en ook verplicht. Deze opbaarplank kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, wilgenteen of bamboe. Een opbaarplank is lichter dan de meeste kisten en voor de nabestaanden dus veel makkelijker om zelf te dragen. Zo kan men actief deelnemen aan de uitvaart.

Voor kinderen

Ook voor kinderen is er een speciaal assortiment kisten en manden, met thema’s en in de meest uiteenlopende kleuren.

Wij adviseren u graag bij u keuze voor een kist, opbaarplank, wade of mand.