Kist, wade of mand

Kist, wade of mand

Het is al lang niet meer verplicht om een overledene in een kist te begraven of te cremeren. De overledene mag ook in doeken worden gewikkeld of in een mand worden gelegd. Het kiezen van een kist, baar, wade of mand is dikwijls confronterend en veelal een emotionele keuze.

Uitvaartkist

Dit is nog steeds de bekendste en populairste optie. De keuze is tegenwoordig enorm. Er zijn uitvaartkisten van massief hout, fineer, structuurfolie, spaanplaat, multiplex, pitriet of karton. Een kist kan ook zelf ontworpen en gemaakt worden.

Wanneer u een milieuvriendelijke uitvaartkist wenst, kunt u het beste kiezen voor een binnenlandse houtsoort, zoals populier en wilg.  De bekleding is van natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel of linnen. Een blank houten kist kan ook beschilderd worden door een kunstenaar of kinderen en kleinkinderen. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor fotoprints op kisten.

Estia Uitvaarten - wade

Wade

Een wade is een rechthoekige doek waar de overledene ingewikkeld wordt. Een wade moet van natuurlijk materiaal gemaakt worden zoals katoen, linnen, hennep, wol of zijde en kan ook zelf worden gemaakt. Het is echter wel verplicht en ook praktisch, om de overledene op een vlakke ondergrond te leggen. Daarvoor kan een opbaarplank een oplossing zijn.

Een wade is niet perse goedkoper dan een kist overigens, stof kan ook duur zijn. Men kan ook een wade zelf maken, bijvoorbeeld van een mooi dekbedovertrek of een mooie lap stof van de markt. Zelf iets maken, heeft wel iets heel moois en intiems. De overledene moet uit praktische overwegingen wel op een vlakke ondergrond liggen. Daarvoor kan een opbaarplank een oplossing zijn. Hou er ook rekening mee dat niet alle crematoria zomaar een wade en plank accepteren.

Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is die van een de overledene die in warme zachte deken omwikkeld is. Om de overledene te zien hoeft men niet over een de rand heen te kijken zoals wel bij een kist moet. Om die reden zijn er minder barrières om afscheid te nemen van de overledene als deze in een wade ligt in plaats van in een kist. Ook het sluiten van een wade is een zacht natuurlijke handeling alsof  de overledene wordt toedekt met een warme zachte deken.

Het gebruik van en wade is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren. Het lichaam ligt enkel op een opbaarplank, gemaakt van bijvoorbeeld planken of hazelaar takken, stevig genoeg om het lichaam te dragen.

Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op of kijk op www.uitvaartwade.nl

Uitvaartmand

Eigenlijk is dit ook een soort kist, maar dan van gevlochten materiaal, zoals van riet of twijgen. Een mand heeft een natuurlijke uitstraling en veel aanbieders maken er dan ook een soort eco-product van. Het heeft een minder gesloten karakter dan een kist en kan bijvoorbeeld ook mooi ingestoken worden met bloemen.

Estia Uitvaarten - mand

Estia Uitvaarten - Opbaarplaak, draagbaar

Opbaarplank, draagbaar

Het woord zegt het eigenlijk al. Een opbaarplank is een min of meer platte plank met een opstaande rand en handgrepen die ervoor zorgen dat hij gedragen kan worden. Een draagbaar kan veel vele soorten materiaal gemaakt zijn en is er daarom in vele vormen. Sommige mensen vinden het fijn om hun geliefde niet in een uitvaartkist te hoeven zien liggen. Wel moet men met het crematorium overleggen of zij een overledene op een opbaarplank / draagbaar cremeren.

Als iemand zonder kist begraven of gecremeerd gaat worden, is een opbaarplank noodzakelijk en ook verplicht. Deze opbaarplank kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, wilgenteen of bamboe. Een opbaarplank is lichter dan de meeste kisten en voor de nabestaanden dus veel makkelijker om zelf te dragen. Zo kan men actief deelnemen aan de uitvaart.

Voor kinderen

Ook voor kinderen is er een speciaal assortiment kisten en manden, met thema’s en in de meest uiteenlopende kleuren.

Kist of wade zelf maken

U kunt er als familie ook voor kiezen een kist of wade zelf te maken. Ik adviseer u graag bij deze keuze, ook omdat een kist bijvoorbeeld aan bepaalde maten moet voldoen en niet alle materialen op alle begraafplaatsen en in alle crematoria geaccepteerd worden.

Wij adviseren u graag bij u keuze voor een kist, opbaarplank, wade of mand.