Denken in mogelijkheden

Kist, wade of mand

Het is al lang niet meer verplicht om een overledene in een kist te begraven of te cremeren. Het lichaam mag bijvoorbeeld ook in doeken worden gewikkeld, of op een opbaarplank. Zolang het lichaam maar praktisch en hygiënisch vervoerd kan worden en het moet afgedekt zijn tijdens begrafenis of crematie. Het kiezen van een kist, baar, wade of mand is dikwijls confronterend en veelal een emotionele keuze.

Uitvaartkist

Dit is nog steeds de bekendste en populairste optie. De keuze is tegenwoordig enorm. Er zijn uitvaartkisten van massief hout, fineer, structuurfolie, spaanplaat, multiplex, pitriet of karton. Een list kan ook zelf ontworpen en gemaakt worden.

De groene uitvaartkist

Er zijn vele soorten duurzame uitvaartkisten of manden. Wanneer u een milieuvriendelijke uitvaartkist wilt gebruiken, kunt u het beste kiezen voor een binnenlandse houtsoort, zoals populier en wilg.  De bekleding is van natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel of linnen.

Wade

Door een wijziging in de Wet om de lijkbezorging uit 1991 hoeft een overledene in Nederland niet in een kist begraven of gecremeerd te worden maar mag dat ook in een wade samen met een opbaarplank zijn. In het Lijkomhulselbesluit van 1998 staat beschreven dat een wade van een natuurlijke materiaal gemaakt moet worden zoals katoen, linnen, hennep, wol of zijde.

Een wade is een rechthoekige doek waarin de overledene wordt gewikkeld. Dat kan overigens ook in een kist of op een opbaarplank. Er worden tegenwoordig heel mooie wades gemaakt. Een wade is niet perse goedkoper dan een kist overigens, stof kan ook duur zijn. Een wade kan ook zelf worden gemaakt, bijvoorbeeld van een mooi dekbedovertrek of een mooie lap stof van de markt. Zelf iets maken, heeft wel iets heel moois en intiems. Een wade is letterlijk en figuurlijk minder ‘hard’ dan een kist, maar het lichaam moet uit praktische overwegingen wel op een vlakke ondergrond liggen. Daarvoor kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een opbaarplank. Hou er ook rekening mee dat niet alle crematoria zomaar een wade en plank accepteren.

Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is die van een de overledene die in warme zachte deken omwikkeld is. Om de overledene te zien hoeft niet over een rand te worden heen gekeken zoals wel bij een kist moet. Om die reden zijn er minder barrières om afscheid te nemen van de overledene als deze in een wade ligt in plaats van in een kist. Ook het sluiten van een wade is een zacht natuurlijke handeling alsof  de overledene wordt toedekt met een warme zachte deken.

Het gebruik van en wade is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren. Het lichaam ligt enkel op een opbaarplank, gemaakt van bijvoorbeeld planken of hazelaar takken, stevig genoeg om het lichaam te dragen.

Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op of kijk op www.uitvaartwade.nl

Estia Uitvaarten, wade

Uitvaartmand

Eigenlijk is dit ook een soort kist, maar dan van gevlochten materiaal, zoals van riet of twijgen. Een mand heeft een natuurlijke uitstraling en veel aanbieders maken er dan ook een soort eco-product van.

Opbaarplank

Het woord zegt het eigenlijk al. Dit is een min of meer platte plank met een opstaande rand en handgrepen die ervoor zorgen dat hij gedragen kan worden. Zo’n plank is vaak goedkoper dan een kist en sommige mensen vinden het fijn om hun geliefde niet in een uitvaartkist te hoeven zien liggen. Wel moet met het crematorium worden overlegd of zij een overledene op een opbaarplank cremeren.

Als iemand zonder kist begraven of gecremeerd gaat worden, is een opbaarplank noodzakelijk en ook verplicht. Deze opbaarplank kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, wilgenteen of bamboe. Een opbaarplank is lichter dan de meeste kisten en voor de nabestaanden dus veel makkelijker om zelf te dragen. Zo kan men actief deelnemen aan de uitvaart.

Voor kinderen

Ook voor kinderen is er een speciaal assortiment kisten en manden, met thema’s en in de meest uiteenlopende kleuren.

Wij adviseren u graag bij u keuze voor een kist, opbaarplank, wade of mand.