Denken in mogelijkheden

Rouwvervoer

De wetswijziging van 1991 heeft het rouwvervoer veel ruimte gegeven. De overledene hoeft niet meer in een rouwwagen te worden vervoerd. Naasten zijn vrij om andere keuzes te maken en zo zijn er allerlei andere vormen van rouwvervoer ontstaan. Tegelijkertijd worden de traditionele manieren van het verplaatsen van een overledenen weer gebruikt, zoals de rouwkoets en de loopkoets.

De meeste rouw- en volgauto’s zijn zwart, grijs of wit. Het aantal volgauto’s hangt af van het aantal personen, die in de staatsie meerijden. Heel lang was de kleur zwart de standaard maar tegenwoordig zijn er vele kleuren rouwauto’s.

Diversiteit in rouwvervoer

Er zijn vele vormen van rouwvervoer. Hieronder noemen we er een aantal.

  • Rouw en volgauto’s

Deze zijn er in vele soorten, maten en kleuren.

  • De rouwkoets

Heel statig met prachtige paarden. Naast de rouwkoets kunnen er volgkoetsen worden gebruikt en ook een bloemenkoets.

  • De loopkoets

De loopkoets is een ‘rijdende baar’ die gemakkelijk voort te duwen is. Soms loopt men er een paar honderd meter mee, een paar kilometer kan ook. Bloemen kunnen op de rekken aan de zijkanten meegenomen worden. Kleine kinderen kunnen ook ‘meerijden’ door op die rekken te gaan zitten. Het is natuurlijk wel van belang dat de route van te voren goed in kaart wordt gebracht en dat er afgestemd wordt met de politie. Door gebruik te maken van de loopkoets kan men tot het laatste moment dicht bij de overledene blijven. De loopkoets kan tot voor in de afscheidsruimte komen of tot aan het graf.

  • Rouwvervoer met paard en wagen

Soms is paard en wagen de meest geëigende manier van rouwvervoer. Mogelijk beschikken de mensen zelf over een paard en wagen. Het is ook mogelijk om dit in te huren.

  • Rouwbus / Uitvaartbus

Het komt steeds vaker voor dat de naasten tot het laatste moment bij de overledene willen blijven en ook tijdens het rouwvervoer dichtbij willen zijn. Om deze reden is de uitvaartbus / rouwbus in het leven geroepen.

  • Rouwvervoer van kinderen

Voor overleden kinderen gebruikt men ook een reguliere rouwauto. Vaker kiest men dan voor een witte kleur. Veel mensen vinden de grote rouwauto’s niet passend voor kinderen. Daarom is de kinderrouwauto op de markt gekomen.

  • Rouwmotor met zijspan

Een Harley Davidson met zijspan kan ingezet worden om de kist met het lichaam van een motorliefhebber naar zijn laatste rustplaats te rijden. Indien niemand van de naasten wil rijden is er een chauffeur beschikbaar.

  • Rouwfiets

Een van de meest milieuonvriendelijke aspecten van een uitvaart is het gebruik van auto’s om alle betrokkenen naar de plaats van de uitvaart te brengen en weer terug naar huis. Een rouwfiets is een mooi alternatief omdat dan meestal ook de ‘volgers’ uitgenodigd worden de fiets te pakken. Het milieuaspect is niet de enige overweging. Als iemand erg van fietsen hield, kan men hier ook voor kiezen. Er zijn diverse mogelijkheden. De kist met overledene wordt vervoerd op een ‘aanhanger’ achter de fiets of men plaatst de kist in de laadbak van een bakfiets.

Estia Uitvaarten, rouwvervoer